Banner-2.jpg
  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon

PROJECTS

NEWS

Edison Award voor CD "Sounds of War"!

Juryrapport Edison Klassiek Award 2015 Aan de debuut-cd van het duo Maria Milstein (viool) en Hanna Shybayeva (piano) ligt een origineel concept ten grondslag, en ook de samenstelling is voorbeeldig. Onder de titelSounds of War zijn drie vioolsonates bijeen gebracht - van Francis Poulenc, Leoš Janáček en Sergej Prokofjev - die in tijden van oorlog tot stand zijn gekomen. Ze bevatten een ‘schreeuw om hulp en een oproep tot menselijkheid,’ aldus Milstein in het – eveneens prachtig uitgevoerde – cd-boekje. ,,De krachtige boodschap in elk van deze stukken trof Hanna en mij meteen, en het besef dat deze boodschap vandaag de dag nog steeds relevant is.”

De twee uit Rusland afkomstige musici spelen nog maar kort samen, maar komen tot formidabel samenspel. Bij elk van de stukken weten ze de kern te treffen; elke noot klinkt zowel overdacht als vanzelfsprekend en steeds gedreven en diep doorleefd. Hoogtepunt is deVioolsonate van Poulenc waarin deze componist van vaak lyrische, onbekommerde muziek zich van een opvallend donkere kant laat zien. Typerend voor de benadering van Milstein en Shybayeva is de wijze waarop zij het langzame deel (‘Intermezzo’) aanpakken: niet met nadrukkelijk pathos, maar verfijnd en met grote innerlijke kracht. De schrille, door de ziel snijdende tonen waarmee dit deel eindigt, komt daarom des te harder aan.

Peter Janssen

2017-2020 © Hanna Shybayeva. Created by 20|80